Augmenta la demanda de formació dels directors d’establiments

.Alumnes i professors del Curs d'Especialització de Directors d'Establiments Comercials d'ESCODI

 

ESCODI, l’escola universitària de comerç, està constatant un nou símptoma de recuperació econòmica del comerç: l’augment de demanda de formació per part d’empreses de comerç al detall (retail), i, especialment, la demanda de formació de Direcció d’Establiments Comercials. Des que ESCODI va crear aquesta formació fa 12 anys, s’han organitzat 30 edicions del programa, 17 de les quals s’han impartit en el darrer any i mig.

Segons Núria Beltran, directora gerent d’ESCODI: «Que el sector del comerç augmenti el seu interès per la formació especialitzada és una bona notícia per al país. El comerç és un important motor econòmic i social, i el talent és vital per mantenir i millorar-ne la competitivitat

La competència en el sector del comerç cada vegada és més forta.  Això exigeix una bona direcció professional per portar la gestió del punt de venda així com la motivació i el lideratge de l’equip de botiga. La gestió deficient d’una botiga no només frena les vendes, sinó que posa en risc la gran inversió feta per obrir el punt de venda.

D’encarregats a gerents o directors d’establiment

Tradicionalment en el sector es parlava d’encarregats de botiga. Ara cada cop és més freqüent que les empreses de comerç parlin de directors o gerents de botiga, o que adoptin l’anglicisme store manager per referir-se a aquesta figura que encapçala el punt de venda. El canvi de nom respon plenament al reconeixement del fet que aquests professionals assumeixen -en nom de la propietat- la responsabilitat sobre la unitat de negoci que és la botiga: local, gestió del negoci i direcció de persones.

El grau de preparació que tingui la persona per saber analitzar el que passa en el punt de venda i saber dirigir i motivar el seu equip per aconseguir els objectius és molt important. Tant, que algunes empreses del sector de la moda han experimentat oscil·lacions del 50% en positiu i en negatiu en les vendes en un mateix establiment en funció de si la direcció està en mans d’una persona preparada o no. Fins i tot, en un sector de marges més reduïts com l’alimentació, ESCODI coneix casos d’establiments que han passat de pèrdues a beneficis en pocs mesos en posar al davant una persona preparada.

Punts clau per a un bon director d’establiment

Segons Sonia Palou, directora de l’àrea d’empresa d’ESCODI: «L’objectiu d’un bon director de botiga o store manager és reconèixer les oportunitats del seu entorn -mercat, client i context del punt de venda-, motivar l’equip, gestionar el negoci i orientar-lo a resultats».

Més de 600 professionals formats com a directors d’establiments

Més de 600 persones han fet alguna de les 30 edicions del Curs d’Especialització en Direcció d’Establiments Comercials que va posar en marxa ESCODI a finals de l’any 2005 per oferir una formació específica per gestionar punts de venda amb nous coneixements i habilitats, d’acord amb les noves tendències de retail i les exigències d’un mercat cada cop més competitiu amb un consumidor que té una gran oferta on escollir.

Però si en aquests 12 anys aquest curs tenia una edició anual, en el darrer any i mig, ESCODI n’ha organitzat 17 edicions, 16 de les quals s’han fet a mida per a diferents empreses, com Condis, Juguettos-Catalunya o Rituals, que han volgut formar els seus directors d’establiment i caps de zona.

Els perfils dels alumnes del curs de Directors d’Establiments

Pel que fa a les edicions obertes que ESCODI ha anat organitzant anualment des de fa 12 anys, hi participen perfils diversos. Alguns dels alumnes ja són responsables d’establiments amb anys d’experiència que volen actualitzar els seus coneixements i millorar la seva capacitat de gestió i direcció de persones. Altres són venedors que es preparen per exercir aquesta responsabilitat en un futur pròxim; o, fins i tot, joves successors de negocis familiars, o franquiciats de marques conegudes, tots de sectors molt diversos del comerç i procedents de tota la península Ibèrica.

La formació satisfà el professional
El 100% dels alumnes d’aquest curs recomanaria la formació a qualsevol persona amb un càrrec similar. Aquests valoren especialment 5 característiques del curs d’especialització en Direcció d’Establiments Comercials:
1. El contingut i la dinàmica de les sessions, que permeten l’aplicació immediata.
2. Compartir experiències amb altres professionals com ells.
3. El professorat immers en la realitat del comerç i que parla el seu mateix llenguatge.
4. Haver adquirit més seguretat per exercir les seves funcions, especialment en el camp de la direcció de persones, que és un punt crític quan parlem de comerç i del retail.
5. La il·lusió de veure reconeguda la seva competència i especialització amb el diploma d’una escola universitària.

 

Aquí podeu veure la noticia sobre l’augment de demanda de la formació per a directors d’establiments comercials de Canal Terrassa

 

Comparteix/Share