ESCO estiu 2018: vendes fluixes per a més de la meitat del comerç català

La meitat del comerç català ha tingut un mal primer semestre del 2018, segons l’enquesta ESCO estiu 2018. Després de quatre anys de creixement sostingut, la pujada de vendes es frena degut a diferents factors. Cauen tots els indicadors: vendes, marges i beneficis. Els principals factors als que ho atribueixen els comerciants han estat el climatològic i un canvi d’hàbits dels consumidors, centrat en una variació en les categories de despeses i en el creixement de les vendes online.

Resum resultats ESCO estiu 2018

Resultats ESCO estiu 2018

L’enquesta també explica que:
• A un 52% dels enquestats els cauen les vendes al primer semestre del 2018. La davallada també es percep en els marges comercials que no creixen i en la caiguda dels beneficis pel 54% dels empresaris del comerç. 
• Un 22% han obert noves botigues. En contraposició, un 18% n’han tancat
• Un 49% dels comerciants opina que els ànims per comprar dels clients han baixat. Només un 15% opinia que han millorat. 
• El 55% dels enquestats que mesuren el trànsit de les botigues, diuen que hi entren menys persones.
Una primavera molt plujosa es considera el principal factor que explica la davallada de les vendes. El segon factor són els canvis d’hàbits dels consumidors. 
Ni la crisi, ni la política ja es consideren els principals factors explicatius de la davallada de les vendes
Les Rebaixes d’estiu segueixen amb mals resultats. El 51% dels enquestats afirma que s’ha venut menys que l’any anterior. 
El 50% dels comerciants enquestats han percebut com a perjudicial la liberalització del calendari de Rebaixes. Tan sols un 13% l’han considerat una mesura beneficiosa 
• Només el 33% dels enquestats inicia les Rebaixes en la data tradicional. El 22% ja en realitza tot l’any 

Núria Beltran: Aquest escenari exigeix una creixent preparació dels equips que lideren les empreses de comerç / retail, per ser capaços de “sortir de la caixa” amb creativitat i innovació. És l’únic camí.

L’ESCO avisa dels canvis necessaris en el sector

Per a la directora gerent d’ESCODI, l’economista Núria Beltran aquests canvis de tendència del sector comerç són un avis.  Segons ella l’única manera per afrontar aquest canvi d’escenari és la preparació dels equips de les empreses de comerç: “L’actual baixada de beneficis, vendes, i trànsit de persones als establiments és un potent avís dels canvis que ja s’estan materialitzant. Les dades obliguen a reflexionar. Aquest escenari exigeix una creixent preparació dels equips que lideren les empreses de comerç / retail, per ser capaços de “sortir de la caixa” amb creativitat i innovació. És l’únic camí.”

L’Enquesta sobre la Salut del Comerç (ESCO), d’ESCODI, aporta dades sobre l’evolució de les vendes, els marges, els beneficis, la percepció dels ànims dels consumidors per part dels comerciants i analitza quan s’inicien les Rebaixes i la variació de volum de trànsit de persones als establiments..

ESCODI, l’escola universitària de comerç, ha fet l’enquesta a comerciants de tot Catalunya entre els dies 4 i 12 de juliol de 2018.

Podeu voleu consultar el resum de l’ESCO estiu 2018.

També podeu llegir un article amb les reflexions de Núria Beltran sobre els resultats obtinguts.

Consulteu l’ESCO hivern 2018

Consulteu l’ESCO estiu 2017

 

Comparteix/Share