RECIHUM, el nou grup d’investigació emergent d’ESCODI

Dr. Carles Carreras, fundador de l'Observatori del Comerç de la UB, i Dr. Lluís Frago, investigador principal de RECIHUM d'ESCODI

Dr. Carles Carreras fundador de l’Observatori del Comerç de la UB i Dr, Lluís Frago, investigador principal de Recihum

ESCODI ha constituït recentment RECIHUM, el grup de recerca emergent que se centrarà en temes de comerç/retail, ciutat i psicologia humana vinculada al comerç i al consum.

El nom de RECIHUM fa referència a l’àmbit de recerca del grup: comerç, ciutat i persones, amb les paraules en anglès retail, city i human. Aquest nou grup està format per investigadors de diferents àmbits, com per exemple la geografia, la psicologia, i l’economia. Dirigits pel Dr. Lluís Frago, investigador principal i professor de ESCODI, faran recerca tant aplicada com de base sobre les activitats comercials i els serveis des d’un punt de vista interdisciplinari.

RECHIHUM, grup de recerca emergent

El Dr. Lluís Frago, professor de geografia comercial del grau de ESCODI, és l’investigador principal de RECIHUM. També integren el grup, professors i doctors del mateix Grau en Gestió d’Empreses en Comerç i Distribució de diferents disciplines (economia, geografia, psicologia i sociologia) i membres altres facultats de la Universitat de Barcelona.

Segons, el Dr. Lluís Frago, investigador principal de RECIHUM, el principal objectiu del grup d’investigadors que lidera és «oferir raonament científic sobre uns dels principals motors de canvi del nostre entorn, com és el comerç. A més, ho fem des d’un vessant territorial molt àmplia, des de la local de Barcelona, a la metropolitana i resta del país i també amb una visió internacional».

Recerca internacional

A través de RECIHUM, ESCODI forma part d’un grup de recerca internacional sobre el comerç i està col·laborant en estudis de recerca com el dedicat a la comparació de models comercials de diferents ciutats com per exemple Terrassa, Barcelona i Nàpols. Aviat, membres de RECIHUM participaran en trobades de recerca en retail a Itàlia i a Logronyo.

Recerca per a la reflexió i acció

La presidenta del comitè executiu de la Fundació ESCODI i directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta assenyala que «som plenament conscients de la importància de gestionar el coneixement per a una millor presa de decisions i és que la capacitat de recollir dades i transformar-les, primer en informació i després en coneixement, és la clau que permet posar en valor el potencial del comerç, no només com a activitat generadora d’ocupació i riquesa, sinó també com un veritable element vertebrador de la vida social i comunitària, i del nostre entorn urbà».

Muntsa Vilalta afegeix que «cada vegada disposem de més recursos tecnològics per analitzar allò que passa al nostre voltant i aprofitar-ho per prendre mesures en molt àmbits: repensar l’espai urbà en benefici dels ciutadans; promoure la singularitat de cada establiment, de cada eix comercial, de cada barri i de cada territori; establir sinergies amb la vida cultural, social o esportiva».

Universitat, formació i recerca

RECIHUM es dedica a estudiar temes relacionats amb el retail i el consum des de la perspectiva econòmica, humana i urbana. S’ha constituït en resposta al compromís de ESCODI, que, com a centre universitari, ha d’anar més enllà de la formació i contribuir a generar coneixement per al sector del comerç, basant-se en la matriu que conformen el comerç, les persones i les xarxes de relacions que es teixeixen a les ciutats i l’entorn virtual.

Cessió de l’Observatori del Comerç de la Universitat de Barcelona

Dr. Carles Carreras, fundador de l’Observatori del Comerç de la Universitat de Barcelona, ha cedit a ESCODI un extens fons bibliogràfic sobre comerç, consum i ciutat i valuosa documentació sobre l’activitat comercial de Barcelona i la seva àrea metropolitana dels últims 30 anys.
Més informació de la cessió del fons

Noticia sobre RECIHUM i la cessió del fons de l’Observatori de Comerç de la Universitat de Barcelona a ESCODI a Canal Terrassa

Comparteix/Share