El retail català aprova en presència online però encara té un llarg camí en l’ús de les TIC

Comertia presenta l'estudi d'ESCODI sobre la digitalització del comerç amb presència de Muntsa Vilalta, directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya

Comertia ha encarregat a ESCODI la realització d’un estudi sobre la “Transformació digital en el retail a Catalunya”. L’objectiu ha estat conèixer l’ús i el grau d’implementació de les noves tecnologies entre les empreses de comerç a Catalunya. Així s’ha explorat en quina mesura el sector del comerç està present en el canal online, mitjançant l’anàlisi de diferents formats comercials i els seus respectius sectors d’activitat econòmica.

Hi ha tres àmbits d’aplicació de les TIC al comerç: entorn Internet, al punt de venda i en la gestió del negoci.

Eines digitals

Segons l’estudi, les eines digitals més implantades en el retail de Catalunya és la web i les xarxes socials. El 85’71% dels comerços disposa de web, tot i que només el 40% dels comerciants disposa de botiga online. Facebook (85%) i Instagram (56%) són les xarxes socials més utilitzades pel sector, seguides de Twitter (39’5%) i Youtube (19’7%).

Tecnologia al punt de venda

En canvi, la tecnologia en el punt de venda, encara està un esglaó per sota: el 41% del retail català no disposa de cap tecnologia implantada en el seu establiment, tot i que observem ja la incorporació de sistemes de millora de l’experiència del client, com pantalles interactives (13’6), pagaments ràpids (19,1%), codis QR (21,8%) i tablets (21,8%).

Eines de gestió

D’altra banda, s’observa un grau de penetració interessant d’eines de gestió com el comptatge de persones (16’3) i el big data (6’1%).

 

Xavier Rivera, expert en màrqueting digital i professor d'ESCODI, presenta l'estudi fet per a Comertia sobre la digitalització del comerçL’estudi l’ha presentat l’expert en màrqueting digital i professor d’ESCODI, Xavier Rivera; el president de Comertia, Joan Carles Calbet; la directora general de comerç de la Generalitat, Munts Vilalta; i la directora gerent d’ESCODI, Núria Beltran.

Aquest treball també tracta els objectius de la inversió en digitalització, les principals dificultats per la digitalització, la inversió de les empreses de comerç en la digitalització, entre altres aspectes.

Resum complet de l’estudi amb més dades.

Aquest estudi és un exemple de la feina de recerca i generació de coneixement en retail que realitza ESCODI, una de les principals missions de l’escola universitària especialitzada en comerç i distribució.

Accés a l’estudi

Comparteix/Share