Sociologia i consum amb Vicent Borràs

Vicent Borras parlant a ESCODI sobre societat i consum / Vicent Borràs hablando a ESCODI sobre sociedad y consumo

El doctor en Sociologia Vicent Borràs va assistir a l’assignatura Psicologia del consumidor, impartida per Albert Vinyals, doctor en Psicologia especialitzat en consum. Borràs ha visitat de forma recurrent als alumnes del Grau en Gestió d’Empreses en Comerç i Distribució des del seu primer any de carrera per parlar sobre societat i consum.

Què és una societat de consum?

La societat de consum és aquella basada en el foment del consum excessiu de béns i serveis no essencials per a la subsistència. Vicent Borràs va analitzar amb els estudiants d’ESCODI els factors sociològics que determinen com són els consumidors a Catalunya i Espanya. El ponent va concloure que “la manera com hem viscut condiciona com consumim”.

4 raons que expliquen perquè som un país consumista

El consum ve marcat per la tradició i les consums del país. En aquest sentit, Borràs va fer menció a diferents aspectes que han determinat la nostra manera de consumir com:

  1. La tradició catòlica lligada a l’art.
  2. Les tendències en la moda i la importància que donem a l’aparença i a com ens perceben els altres. “Gastem molts diners amb roba condicionats pel què diran”.
  3. Els anys de Dictadura, que van deixar una absència del sentit de ciutadania i, d’altra banda, entusiasme per tot allò que no és d’aquí. “Avui tenim productes propis als quals posem noms de fora”.
  4. Les classes benestants que no treballen i viuen de renda. La societat consumeix seguint aquestes classes de referència; els grups de més poder. “Som consumistes perquè mesurem l’èxit amb allò que tenim.”

Sobre Vicent Borràs

Vicent Borràs és llicenciat en Ciències de l’Educació per la Universitat de València i doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “L’estructuració del consum i els grups socials a la Regió Metropolitana de Barcelona”. Com a investigador, els seus estudis se centren en les temàtiques següents:

  • Treball i gènere
  • Mètodes d’investigació
  • Consum
  • Mercat de treball
  • Relació entre temps, treball i vida quotidiana

Llegeix l’article de Vicent Borràs “Les desigualats en el consum a través del gènere” aquí

Comparteix/Share